Postarea de astăzi se adresează atât clientelor cât și Stiliștilor de Gene, și este despre adezivii folosiți în industria extensiilor de gene fir cu fir.
Așadar ce se ascunde în spatele etichetelor?
Sursa foto-internet |
Pe eticheta unor adezivi vedem trecut "Medical grade adhesive" în traducere-adeziv pentru uz medical, și/sau "formaldehyde free" în traducere-nu conține formaldehidă, ambele afirmații sunt false. Să luăm pe rând afirmațiile: ''Medical grade adhesive" într-adevăr exista un asemenea adeziv și se folosește în medicina la închiderea rănilor de mici dimensiuni și la lipirea grefelor de piele(nu știu dacă la noi în țară se folosește, datorită costurilor foarte mari ale unui asemenea adeziv). Atunci de ce găsim aceasta mențiune pe unele etichete? Ambii adezivi fac parte din familia Cianoacrilatului-pe eticheta unor adezivi, la compoziția chimică găsim trecut simplu Cianoacrilat, ambii adezivi sunt obținuți din aceiași compuși chimici, în schimb diferă condițiile în care se desfășoară reacția chimica pentru obținerea lor. Compușii chimici folosiți în reacție trebuie sa fie puri(puritatea nu este importanta la obținerea adezivilor industriali), aceștia pot fi numiți pentru uz medical. Cianoacrilatul din compoziția adezivul pentru gene se numește Etil Cianoacrilat și are alte proprietăți față de 2 Octil Cianoacrilat, adezivul pentru uz medical. In unii adezivi pentru gene se folosește pe lângă Etil Cianoacrilat și o cantitate mică de 2 Octil Cianoacrilat, dar asta nu îl face adeziv pentru uz medical. Mențiunea numărul 2 de pe etichete "formaldehyde free" toți, dar absolut TOȚI adezivii pentru gene conțin formaldehida, fără formaldehidă nu este posibilă fabricarea adezivului. După ce am obținut adezivul, acesta este supus unor distilări repetate pentru a elimina cât mai mult din formaldehida existentă. Un adeziv de calitate este distilat până când, la analiza chimica, formaldehida se află în cantități acceptate de legislația în vigoare sau până când nu mai poate fi detectată (dar o cantitate foarte mica tot exista).
Cu cât supunem un adeziv la mai multe procese de distilare cu atât avem o cantitate mai mica de produs finit, la un cost mai mare de producție, așadar un adeziv cu un cost mic mie îmi ridică semne de întrebare în ceea ce privește calitatea lui. Am făcut această mențiune pentru ca, în ultimul timp mi-au ajuns la urechi niște zvonuri, precum că s-ar găsi niște adezivi pentru extensii la niște preturi extrem de mici, iar eu personal un adeziv la prețul acela nu as avea tupeu nici să deschid sticla, darămite sa îl folosesc la ochii clientelor.
In concluzie, faptul ca pe eticheta unui adeziv apare mențiunea/mențiunile de mai sus nu înseamna că adezivul nu este de calitate, doar ca mie nu îmi plac campaniile mincinoase de marketing, mie îmi place sa cumpăr de la producătorii corecți și care au grija ca produsele lor să ajungă doar pe mana persoanelor instruite.
Ca să nu mai fac un post separat tot despre adezivi voi scrie tot în acest post despre adezivii hipoalergenici sau pentru ochi sensibili. Acești adezivi sunt tot pe baza de Cianoacrilat, dar acesta se găsește într-o cantitate mai mica și se folosește la persoanele cu ochii foarte sensibili, sau care au dezvoltat alergie la adeziv. La unele dintre persoanele alergice acești adezivi pot funcționa, la altele nu. Alergia la adezivi apare la un procent mic de persoane ca și alergia la unele produse cosmetice, la unele alimente, la praf sau la polen. Dezavantajul adezivilor hipoalergenici este faptul ca retușurile se fac la un interval mult mai mic decât dacă genele sunt puse cu un adeziv obișnuit.
Acestea fiind spuse dragi colege/colegi alegeți cu grija adezivul pe care îl folosiți pe ochii clientelor, la adeziv chiar nu este cazul sa faceți economie. Cel mai scump nu înseamna neapărat cel mai bun, dar cel mai ieftin cu siguranța nu este bun.
Sfatul meu pentru cliente este să își întrebe stilistul despre proveniența produselor, dacă pentru el/ea este mai important profitul decât sănătatea ochilor dumneavoastră, pentru dumneavoastră este taman invers.