duminică, 25 ianuarie 2015

Secretele din spatele etichetelor

    Postarea de astăzi se adresează atât clientelor cât și Stiliștilor de Gene, și este despre adezivii folosiți în industria extensiilor de gene fir cu fir.
Așadar ce se ascunde în spatele etichetelor?

Sursa foto-internet
    Pe eticheta unor adezivi vedem trecut "Medical grade adhesive" în traducere-adeziv pentru uz medical, și/sau "formaldehyde free" în traducere-nu conține formaldehidă, ambele afirmații sunt false. Să luăm pe rând afirmațiile: ''Medical grade adhesive" într-adevăr exista un asemenea adeziv și se folosește în medicina la închiderea rănilor de mici dimensiuni și la lipirea grefelor de piele(nu știu dacă la noi în țară se folosește, datorită costurilor foarte mari ale unui asemenea adeziv). Atunci de ce găsim aceasta mențiune pe unele etichete? Ambii adezivi fac parte din familia Cianoacrilatului-pe eticheta unor adezivi, la compoziția chimică găsim trecut simplu Cianoacrilat, ambii adezivi sunt obținuți din aceiași compuși chimici, în schimb diferă condițiile în care se desfășoară reacția chimica pentru obținerea lor. Compușii chimici folosiți în reacție trebuie sa fie puri(puritatea nu este importanta la obținerea adezivilor industriali), aceștia pot fi numiți pentru uz medical. Cianoacrilatul din compoziția adezivul pentru gene se numește Etil Cianoacrilat și are alte proprietăți față de 2 Octil Cianoacrilat, adezivul pentru uz medical. In unii adezivi pentru gene se folosește pe lângă Etil Cianoacrilat și o cantitate mică de 2 Octil Cianoacrilat, dar asta nu îl face adeziv pentru uz medical. Mențiunea numărul 2 de pe etichete "formaldehyde free" toți, dar absolut TOȚI adezivii pentru gene conțin formaldehida, fără formaldehidă nu este posibilă fabricarea adezivului. După ce am obținut adezivul, acesta este supus unor distilări repetate pentru a elimina cât mai mult din formaldehida existentă. Un adeziv de calitate este distilat până când, la analiza chimica, formaldehida se află în cantități acceptate de legislația în vigoare sau până când nu mai poate fi detectată (dar o cantitate foarte mica tot exista). 
    Cu cât supunem un adeziv la mai multe procese de distilare cu atât avem o cantitate mai mica de produs finit, la un cost mai mare de producție, așadar un adeziv cu un cost mic mie îmi ridică semne de întrebare în ceea ce privește calitatea lui. Am făcut această mențiune pentru ca, în ultimul timp mi-au ajuns la urechi niște zvonuri, precum că s-ar găsi niște adezivi pentru extensii la niște preturi extrem de mici, iar eu personal un adeziv la prețul acela nu as avea tupeu nici să deschid sticla, darămite sa îl folosesc la ochii clientelor. 
In concluzie, faptul ca pe eticheta unui adeziv apare mențiunea/mențiunile de mai sus nu înseamna că adezivul nu este de calitate, doar ca mie nu îmi plac campaniile mincinoase de marketing, mie îmi place sa cumpăr de la producătorii corecți și care au grija ca produsele lor să ajungă doar pe mana persoanelor instruite.
    Ca să nu mai fac un post separat tot despre adezivi voi scrie tot în acest post despre adezivii hipoalergenici sau pentru ochi sensibili. Acești adezivi sunt tot pe baza de Cianoacrilat, dar acesta se găsește într-o cantitate mai mica și se folosește la persoanele cu ochii foarte sensibili, sau care au dezvoltat alergie la adeziv. La unele dintre persoanele alergice acești adezivi pot funcționa, la altele nu. Alergia la adezivi apare la un procent mic de persoane ca și alergia la unele produse cosmetice, la unele alimente, la praf sau la polen. Dezavantajul adezivilor hipoalergenici este faptul ca retușurile se fac la un interval mult mai mic decât dacă genele sunt puse cu un adeziv obișnuit.
    Acestea fiind spuse dragi colege/colegi alegeți cu grija adezivul pe care îl folosiți pe ochii clientelor, la adeziv chiar nu este cazul sa faceți economie. Cel mai scump nu înseamna neapărat cel mai bun, dar cel mai ieftin cu siguranța nu este bun.
    Sfatul meu pentru cliente este să își întrebe stilistul despre proveniența produselor, dacă pentru el/ea este mai important profitul decât sănătatea ochilor dumneavoastră, pentru dumneavoastră este taman invers.


luni, 12 ianuarie 2015

La cat timp se face retusul?

     Intrebarea este simplă, răspunsul nu este chiar atât de simplu. Majoritatea recomandă retușul undeva intre 2 și 4 săptămâni de la aplicarea setului inițial. Eu consider retuș, dacă clienta se întoarce cu cel puțin jumătate din genele aplicate inițial, mai putin de jumătate se considera set nou, indiferent dacă au trecut 2 sau 4 săptămâni de la aplicarea setului inițial. In momentul de fața, după experiența acumulată, as putea sa spun fiecărei cliente în parte când exact să se întoarcă la retuș. Nu o fac, pentru ca eu nu știu ce face ea acasă, cum are grijă de ele, dacă urmează sau nu sfaturile de îngrijire. In imaginile de mai jos, ambele cliente s-au întors pentru retuș la 4 săptămâni.




     După cum vedeți extensiile din prima poza arată mult mai bine la 4 săptămâni decât cele din a doua poza. Ambele au avut grija de ele, diferența în acest caz o face durata ciclului de regenerare.
     Să luăm pe rând factorii care influențează retenția extensiilor de gene fir cu fir:
    1. Adezivul folosit. Dacă adezivul folosit este de calitate, extensiile vor sta pe genele naturale pana când acestea ajung la finalul ciclului de viață ( despre cât trăiesc genele noastre am scris aici )
    2. Tehnica de aplicare. Asta ține de experiența și îndemânarea fiecărui stilist în parte. Vă recomand să mergeți la persoane care au făcut un curs în acest sens, acolo au fost învățate sa aplice corect și cum să se verifice dacă au aplicat corect.
   3.Alegerea corecta a tipului de extensii aplicat. Cu ajutorul extensiilor de gene îmbunătățești ce ți-a dat natura, minuni nu se pot face. Unei persoane cu genele naturale de 6mm nu-i voi aplica niciodată extensii de 12mm lungime și 0.2mm grosime, pentru ca în 2 luni o las și fără ce avea inițial. Nu vrea să țină cont de sfaturile mele o las să meargă în altă parte sa obțină ce dorește.  
      4. Durata de viață a genelor naturale. In general, persoanele cu genele naturale scurte și subțiri au un ciclu de regenerare mai scurt decât cele cu gene lungi și groase. Clientele din pozele de mai sus au gene naturale de 12mm respectiv 9mm, o persoana care are genele naturale de 5-6mm va trebui sa vină la retuș la 2 săptămâni, la 4 săptămâni nu va mai avea aproape deloc extensii.
    5. Respectarea sfaturilor de îngrijire. Despre cum le îngrijim am scris aici, dar o să mai enumăr odată pe scurt:
- nu folosim creme grase sau demachiant pe baza de ulei în jurul ochilor;
- nu folosim produse rezistente la apa;
- nu folosim rimel;
- nu tragem de extensii, nu ne frecăm la ochi și evităm pe cât posibil sa dormim cu capul în perna.

miercuri, 7 ianuarie 2015

Curs extensii de gene: Academia Xtreme Lashes

       In postul anterior am scris de ce este important să urmezi un curs, în momentul în care te hotărăști să oferi un serviciu, în care lucrezi cu o zona atât de sensibila cum este ochiul uman. Astăzi voi vorbi despre cursul oferit de Academia Xtreme Lashes, curs pe care l-am urmat si eu.
Xtreme Lashes este o companie americană ce a fost înființată în 2005 de Jo Mousselli, inițial a fost o afacere de familie, acum este lider mondial în industria extensiilor de gene cu reprezentanțe în peste 50 de țări.
Xtreme Lashes a venit în România în 2009 și de atunci înfrumusețează privirea a mii de românce :)


           Cursurile pentru a deveni Stilist de gene se țin la Oradea cu Timea Podraczki și la București cu Raluca Popescu. Informații complete despre cursuri le găsiți aici.
Cursul de baza durează 3 zile, doua consecutive iar a treia la diferență de aproximativ o luna. In prima zi se face partea teoretica unde înveți multe lucruri interesante despre gene, cât și practica, că doar asta așteptăm cel mai mult să facem. Ce pot să vă zic este că la partea practică a fost mai greu decât mă așteptam, în filmulețele de pe net părea mult mai ușor. In a doua zi de practică m-am descurcat mai bine, și abia așteptam sa ajung acasă să le pun prietenelor mele gene. Faptul că a treia zi a cursului este la o luna diferență îți dă timp să exersezi, să faci cunoștința cu mai multe tipuri de gene, să vezi ce probleme poți întâmpina, ca mai apoi să le discuți cu trainerul. Tot în ziua a treia poți da și examenul pentru a primi diploma. Mi-a plăcut faptul ca nu toată lumea primește o diplomă de participare, chiar trebuie sa lucrezi frumos și corect ca să obții diploma. Diploma se poate obține și mai târziu, dacă reușești să îți îmbunătățești stilul de lucru încât să corespundă standardelor Xtreme Lashes.
Eu am făcut cursul la București, cu Raluca Popescu, dar când am întâmpinat dificultăți m-a ajutat atât ea cât și Timea Podraczki.

duminică, 4 ianuarie 2015

De ce trebuie sa urmezi un curs?

     Chiar așa, de ce trebuie sa faci curs când pe youtube sunt o mulțime de filmulețe în care iți arata cum sa aplici extensiile și kitul de începător îl poți cumpăra online? Era cât pe ce sa ma apuc și eu de aplicat extensii fără sa fac curs, mi se părea ușor în filmulețe, dar m-am gândit ca totuși voi lucra la ochii altor persoane, așa ca am făcut cursul. Nu regret nici o secunda banii dați, am primit o grămada de informații care nu se găsesc pe net, informații fără de care nu poți aplica corect extensiile. Când m-am trezit cu pensetele în mana mi-am dat seama că nici pe departe nu este așa ușor de aplicat extensiile precum în filmulețe. In prima zi de curs, în doua ore de lucru am reușit să ii aplic modelului meu aproape un sfert de set, și sa nu credeți ca sunt eu neîndemânatică, și restul colegelor de grupa au avut aceiași performantă. In filmulețele de pe youtube pare ușor pentru ca fetele respective au ani de experiență.
     La curs te învață să folosești  corect adezivul. Cianoacrilatul, substanță de baza din adeziv, este periculos folosit necorespunzător. In contact cu pielea da o reacție exoterma (frige!) de aceia extensiile se aplica la 1 mm de pleoapa și nu pe aceasta. Aviz amatoarelor care aplică smocuri cu lipici pentru extensii de gene fir cu fir! Lucrând necorespunzător cu adezivul favorizați apariția reacțiilor alergice, iar clienta respectiva nu o sa mai poată purta niciodată extensii!
     La curs te învață să aplici corect extensiile, să stea ordonate chiar dacă genele clientei sunt strâmbe sau crețe. Te învață să alegi corect grosimea și lungimea extensiilor pentru a nu deteriora genele clientei. Te învață să corectezi anumite defecte ale ochilor cu ajutorul extensiilor.
     Nici după ce ai terminat cursul nu ești as în extensii de gene fir cu fir, este nevoie de multa practică și de  informare continuă. 
     Nu vă suparăți pe fetele care au urmat un curs și au ajuns să ofere un serviciu de calitate, pentru că sunt zgârcite cu informațiile despre produsele folosite. Informația costă, iar ele au platit-o!
     Așadar fetelor nu vă apucați de aplicat extensii de gene după ureche, nu vă bateți joc de ochii și de banii clientelor, pentru că tot noi avem de suferit de pe urma persoanelor care oferă servicii de proasta calitate. Dacă stați bine la capitolul răbdare, dacă știți că aveți îndemânare urmați un curs și apoi apucați-vă de treaba. Nu toată lumea este făcută să pună gene fir cu fir, nici eu nu aș putea să fac avioane!